Hapkido leren

Je kunt om verschillende redenen hapkido willen leren. Je eerste motivatie kan later natuurlijk veranderen of uitbreiden. Hier kijken we naar een paar redenen. We geven hierbij aan hoe onze manier van lesgeven in hapkido het beste hierbij past.

Er zijn een aantal redenen waarom je een martial art kunt leren. Het gaat dan niet alleen over Hapkido, maar ook over andere vechtsporten. We zullen een paar zaken bij langs lopen om te kijken hoe daar bij hapkido naar wordt gekeken.

De redenen waar we hier naar kijken:

Dit lijkt de meest logische reden om aan Hapkido te beginnen. Vraag jezelf nu eerst af waarom je je wilt leren verdedigen. Hier kunnen een aantal verschillende redenen voor zijn, bijv.:

  • Je voelt je niet veilig op straat, en zoekt de vaardigheden om in bedreigende situaties beter stand te kunnen houden.
  • Ouders doen hun kinderen op zelfverdediging om ze weerbaarder te maken en hun zelfvertrouwen te vergroten.
  • Je hebt misschien een beroep (politie, beveiliging, gevangeniswezen) waar geweld veel voorkomt. Je wilt je weerbaarheid naar een hoger plan te tillen.

Mensen zoeken naar manieren om zich zowel fysiek als mentaal weerbaarder te kunnen zijn.
De focus ligt vaak op de praktijk. Daar kun je wat je geleerd hebt meteen toepassen.

Zoals Wim van Kempen in de trainingen steeds benadrukt: Je moet geconcentreerd trainen want zo kun je jezelf de technieken echt eigen maken.
Hapkido-technieken zijn erg effectief, maar als je de technieken niet serieus traint en oefent, heb je er in de praktijk veel minder aan..

Is hapkido echt effectief voor zelfverdediging?
Dit mag je zeker wel zeggen. Zeer effectief zelfs. Wim maakt bij de hapkido-training gebruik van de cirkels waarbij je meteen in het begin op allerlei gebieden al technieken gaat leren. Dus niet zoals bij veel andere vechtsporten waarbij je eerst één techniek goed moet kunnen voordat je naar de volgende mag. Of dat rondom een bepaalde techniek de rest is opgebouwd. Hapkido is zeer veelzijdig en nodigt uit om je op den duur naar je eigen voorkeur te specialiseren op bepaalde technieken die goed bij jou passen. Bij andere vechtsporten ben je vaak gebonden aan een bepaalde stijl of kata’s (vormen) die je moet kunnen laten zien.

Veel vechtsporten lenen zich uitstekend voor competitie. Wedstrijden lijken een goede manier om je vaardigheden en de effectiviteit te testen. Maar bij wedstrijden komen altijd regels om de hoek kijken. Maar regels zijn er niet in de praktijk ! 
Andere sporten lenen zich veel beter voor wedstrijden. Veel martial-arts zijn veranderd naar martial-sports zoals Judo, Taekwondo, (kick)boksen en MMA. Een Hapkido beoefenaar is zeker goed in wedstrijden omdat bij hapkido alle terreinen van het vechten in de technieken terugkomen.
Van gevechtshouding, stoten, trappen, drukpunten, verdediging tegen wapens als mes, stok en zelfs pistool tot aan verdediging tegen grijpen en vastpakken van handen, armen, polsen, jas, haren, riem, mouw, enz, enz.  

Je wilt wat aan je conditie doen en een vechtsport lijkt je wel wat? Prima idee. Maar kies vooral ook wat je leuk vindt, en waar je met plezier naar toe gaat. Anders wordt het op den duur een “moeten”. Tijdens de gemiddelde hapkido training krijg je zeker voldoende beweging. Alle spiergroepen komen aan de orde en er wordt naast conditie aandacht besteed aan rek- en strek oefeningen.
Een Hapkido training bevat ook rustmomenten. Je bent dan vooral bezig met de techniek zelf en dan is het fysiek gewoon minder zwaar.

Als je heel snel resultaat wilt om je conditie op peil te brengen kun je naast hapkido bijv. gaan hardlopen, fitnessen of zwemmen. Vechtsporten waarbij heel veel aan conditietraining wordt gedaan zijn bijv. (kick)boksen en MMA.

Het Koreaanse gezegde ‘ma-bu-jak-chim’ (마부작침(磨斧作針)) betekent; “Een steen polijsten tot het een naald wordt”. Een ongetraind persoon kan door hapkido zeer effectief optreden tegen geweld door oefening en training.  

Steeds meer mensen doen aan vechtsport om zichzelf te verdiepen. 
Meestal is dit een combinatie van mentale verdiepingen, meer controle over jezelf en je lichaam krijgen en de strategie leren van verdedigings- en aanvalstechnieken. Je kunt zelfs meditatieve redenen hebben om hapkido te beoefenen. Hapkido vergroot zeker je innerlijke zekerheid en rust.

Hapkido be-oefenen met een sparringpartner maakt je bewuster (van de grenzen) van je eigen lichaam en de kwetsbaarheid van de mens in het algemeen. Je leert intuïtief te reageren op gedrag en bewegingen van iemand anders. Voorop in onze trainingen staat altijd dat je jouw eigen én andermans granzen respecteert. 

Bij de hapkido-trainingen van Wim van Kempen gaat het er zeker niet om, om in korte tijd zoveel mogelijk technieken te leren of om snel een nieuwe band te halen. Het gaat er om dat je de (basis)technieken je echt eigen maakt. Dan heb je er pas wat aan in de dagelijkse praktijk.
En ook krijg je dan zin en plezier in de trainingen en ervaar je de veranderingen in jezelf.

Wat de reden ook is om Hapkido te leren, het belangrijkste bij ons is dat je er veel plezier aan beleeft. Hapkido is een uitgebreide martial-art die aan iedereen wat te bieden heeft. Of je nou jong bent of al op leeftijd, man of vrouw, het maakt allemaal niet uit. Iedereen is van harte welkom. Hapkido leren is iets waar je een heel leven mee bezig kunt zijn.

Wat het belangrijkste is, is dat je vechtsport zoekt die bij jou past. Hapkido heeft je veel te bieden. En Grandaster Wim van Kempen is een zeer toegewijde docent die je wil helpen met alle facetten van de vechtsport.

Kom gewoon eens kijken en doe een paar keer zelf (gratis) mee voordat je een keuze maakt.